HTML

Pulzáció dinamika

Ez egy csillagászati témájú, azon belül is a változócsillagászat egyik izgalmas kérdésével foglalkozó kutatói blog. A bemutatott kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program című kiemelt projekt keretében zajlik. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

csillagászat.hu

Nincs megjeleníthető elem

A V783 Cyg eredményei

Plachy Emese 2014.10.30. 11:23

A V783 Cyg nemlineáris dinamikai analízise elkészült. A vizsgálat során kiderült, hogy a csillag modulációja illeszthető kaotikus jellel, azonban az instrumentális és adatfeldolgozási effektusok olyan erős torzító hatással bírnak, hogy az eredmény nem megbízható. A megbízhatóságot tesztadatsorokkal ellenőriztem,amelynek vizsgálatakor kiderült, hogy a ritka mintavételezettség és negyedéves adatszakaszok összeillesztési problémai lehetetlenné teszi annak eldöntését, hogy a moduláció irregularitása kaotikus vagy sztochasztikus természetű. Ha a moduláció mégis kaotikus akkor annak törtdimenziója (Ljapunov-dimenziója): ~2.5.

 

A negatív eredmény rendkívül tanulságos. A vizsgálathoz alkalmas fénygörbéhez nem félóránkénti, hanem 1 perces mintavételezésű adatra lett volna szükség. Az eredmények publikációja már megjelent:

http://arxiv.org/pdf/1409.4706v1.pdf

komment

süti beállítások módosítása