HTML

Pulzáció dinamika

Ez egy csillagászati témájú, azon belül is a változócsillagászat egyik izgalmas kérdésével foglalkozó kutatói blog. A bemutatott kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program című kiemelt projekt keretében zajlik. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

csillagászat.hu

Nincs megjeleníthető elem

Az adatsor hossza

Plachy Emese 2014.05.27. 15:35

A káosz kimutatásának feltétele, hogy rendelkezzünk megfelelően hosszú adattal. A Kepler űrtávcső 4 éves működése alatt a legrövidebb Blazskó-periódussal (~27 nap) rendelkező RR Lyrae csillagról is csupán 51 ciklus hosszú modulációs görbét kaphatunk. Szemléltetésképpen bemutatom, ez az 51 ciklus mennyire kevés, ha a káosz felismeréséről van szó.

A kaotikus adatsorok jellemzője a fraktálszerkezetű szabályos alakzat a fázistérben. Egy szabálytalannak tűnő idősorról ránézésre nem állapítható meg hogy kaotikus-e. Azonban, ha elkészítjük egy fázistérbeli metszetét, a káosz jól kirajzolódik. Ilyen metszetet készíthetünk például a ciklusok maximum pontjai ábrázolásával az előző ciklus maximumpontjainak függvényében. Ez az 51 ciklus hosszú görbe esetében egy 50 pontból álló két dimenziós alakzatot fog eredményezni. De felismerhető-e 50 pontból a szabályos fraktálszerkezetű alakzat? Az ábrán egy kaotikus Ikeda-leképezés 50 pontját illetve 10000 pontját láthatjuk. Jól látható, hogy mennyire bizonytalan az alakzat felismerése ilyen kevés pontból.ikeda.jpg

komment

süti beállítások módosítása