HTML

Pulzáció dinamika

Ez egy csillagászati témájú, azon belül is a változócsillagászat egyik izgalmas kérdésével foglalkozó kutatói blog. A bemutatott kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program című kiemelt projekt keretében zajlik. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

csillagászat.hu

Nincs megjeleníthető elem

Az analízis szépségei

Plachy Emese 2014.08.29. 21:01

A globális fázistér rekonstrukció egyik legérdekesebb része, amikor az kaotikus szintetikus adatsorokról el kell döntenünk, hogy hasonlítanak-e az eredetihez. Az összehasonlításra objektív módszer nem létezik, vizuálisan kell megtalálni a hasonlóságot. Ehhez érdemes az adat többféle megjelenítését is használnunk. Magának idősornak a kinézete, a Fourier-transzformáltja, és az adat ortogonális projekciója is segít. Ez utóbbi a V783 Cygni pulzációs maximumokból alkotott modulációs görbéje esetén így néz ki:

bk_blog.jpg

Megemlítenék még egy módszert, mellyel meghatározható, hogy hány dimenzióban tudjuk a rendszer dinamikáját rekonstruálni. Az FNN algoritmus (False Nearest Neighbour) lényege, hogy megvizsgáljuk a trajektória szomszédos pontjainak száma hogyan növekszik a dimenzióval. Ha túl alacsony a beágyazási dimenzió, a szomszédok közül számos hamis lesz, azonban a megfelelő vagy beágyazási dimenzióban a hamis szomszédos pontok nem lesznek többé szomszédosak. Az alábbi ábra egy három dimenziós görbe két dimenziós vetületén szemlélteti a hamis és valódi szomszédos pontokat.

 

ffn_magyarázó.jpg

http://egr.uri.edu/nld/notes-on-false-nearest-neighbors/

 

A módszer rendkívül ötletes, és nagyszerűen működik számítógép generált zajmentes adatokra. A csillagok adatai sajnos nem zajmentesek, a modulációs görbék pedig különösen zajosak az alulmintavételezettség következtében. A módszer ilyen esetben teljesen megbízhatatlan, ennek ellenére megnéztem és valóban nem adott egyértelmű eredményt. Így a rekonstrukciós eljárásban többféle beágyazási dimenziót is ki kell próbálnom.